Alışveriş Sepeti
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır.
Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Mevsimlik Süs Bitkileri Nelerdir?

11-09-2023 12:04
Mevsimlik Süs Bitkileri Nelerdir?

Bahçe ve peyzajlara güzellik, renk katmak veya mevsimsel değişiklikler katmak amacıyla özel olarak üretilen bitkilere mevsimlik süs bitkileri adı verilmektedir. Çiçeklenme mevsimi boyunca bu bitkiler sıklıkla bahçeleri ve halka açık alanları süslüyor.

Mevsimlik Süs Bitkileri Özellikleri

Belirli bir mevsimde canlı çiçekler veya yapraklar üreten bitkiler mevsimlik süs bitkileri olarak bilinir. Bu bitkiler bahçelerde ve peyzajlarda estetiği arttırmak, renk sağlamak veya mevsimsel farklılıklar yaratmak için kullanılır.  Mevsimlik süs eşyası olarak kullanılan bitkiler sıklıkla çiçekleri veya yapraklarıyla dikkat çeker. Diğerleri ilginç bitki örtüsü tonları ve dokularıyla ilgi çekerken, diğerleri bahçenizi göz alıcı çiçeklerle süsler. Belirli bir mevsimde bu bitkiler çiçek açar veya yaprakları en renkli halindedir. Örneğin laleler genellikle ilkbaharda çiçek açar, ancak nergisler bunu ilkbaharın başlarında yapar.

Mevsimlik bitkiler çeşitli renklerde yaprak veya çiçeklere sahip olabilir. Sonuç olarak peyzajınız veya bahçeniz daha iyi görünebilir. Mevsimlik bitkiler bir süreliğine güzeldir ancak diğerleri daha dayanıklıdır ve daha uzun süre çiçek açabilirler. Bazıları yalnızca birkaç hafta boyunca çiçek açabilirken, diğerleri bunu birkaç ay boyunca yapabilir. Mevsimlik bitkiler bahçe yataklarında veya saksılarda yetiştirilebilir. Bahçenizin veya dış mekanınızın boyutu ve konfigürasyonu bunu belirleyecektir. Çeşitliliğe bağlı olarak mevsimlik bitkilerin farklı bakım ihtiyaçları olabilir. Optimum bitki büyümesi için sulama, güneş ışığı ve toprak türü gibi unsurlar çok önemlidir. Mevsimlik bitkiler tohumdan veya fideden yetiştirilebilmektedir. Bazıları kendi tohumlarınızı ekerek yetiştirilebilirken, bazılarının hazır fidanlarla dikilmesi gerekebilir.

Mevsimlik bitkiler kullanarak bahçenizin veya peyzajınızın görünümünü yıl boyunca değiştirebilirsiniz. İlkbahar, yaz, sonbahar ve hatta kış aylarında, çeşitli renk ve dokuların tadını çıkarmak için çeşitli bitki türlerini kullanabilirsiniz. Mevsimsel dekorasyonlar bahçe tasarımınızı daha renkli ve canlı hale getirmenin harika bir yoludur. Bahçenizde hangi mevsimlik bitkilerin en iyi görüneceğini seçerken iklim koşullarınızı ve bakım gereksinimlerinizi dikkate almalısınız.

İlkbahar Mevsiminde Süs Bitkileri

·        Lale: Lale olarak bilinen çiçek, baharı temsil eder. Sık sık çimenlerin üzerinde çiçek açarlar ve çeşitli renklerde bulunurlar.

·        Nergis (Narcissus): İlkbaharda nergisler parlak sarı veya beyaz çiçekleriyle bahçeleri aydınlatır.

·        Sümbül (Sümbül): İlkbaharın başlarında çiçek açan sümbüller, güzel ve hoş kokulu çiçekleriyle tanınır.

·        Krookus (Çiğdem) olarak bilinen bu minik çiçekler, bazen kar erimeye başladığında ilk ortaya çıkan çiçekler olarak anılır.

·        Pensé'ye (Pansy) göre pense, genellikle ilkbaharda saksılara ekilen soğuğa dayanıklı çiçeklerdir.

Yaz mevsiminde Süs Bitkileri

·        Sümbül (Dahlia): Sümbüllerin çeşitli renk ve çeşitleri vardır ve yaz aylarında canlı, büyük çiçeklerle süslenirler.

·        Petunya adı verilen bitkiler: Petunyalar, genellikle bahçe yataklarına veya saksılara dikilen, yaz aylarında çiçek açan bitkilerdir.

·        Hosta (Salyangoz Çiçeği): Hosta bitkileri iri, süs yaprakları nedeniyle görsel olarak çekicidir.

·        Sardunya (Sardunya): Yaz aylarında canlı çiçek açan dayanıklı bitkiler sardunyalardır.

·        Begonya: Begonyalar gölgeli bölgelerde gelişen ve yetişen sevimli bitkilerdir.

Sonbahar Mevsiminde Süs Bitkileri

·        Krizantem (Krizantem): Çeşitli renklerde karşımıza çıkan krizantemler sonbaharın habercisidir.

·        Dekorasyon amaçlı iç mekân bitkileri (süs lahanası/lahana): Bu bitkilerin yaprakları, manzarayı güzelleştirmek için sonbaharda renk değiştirir.

·        Sedum: Sedum bitkileri sonbaharda pembe veya sarı çiçeklerle çiçek açar ve kurumuş çiçek başları kış aylarında göz alıcı bir görünüme sahiptir.

·        Aster: Asterler, mavi veya mor çiçekleriyle bahçeye güzellik katan yaygın bir sonbahar bitkisidir.

Kış Mevsiminde Süs Bitkileri

·        Cam Güzeli (Kış Yeşili): Cam güzeli bitkiler, minik beyaz çiçeklere sahiptir ve kış boyunca yapraklarıyla yeşil kalır.

·        Yer Örtücü Sedum: Kışın yer örtücü sedum bitkileri karla kaplı bahçeleri güzelleştirir.

·        Kuşburnu: Parlak kırmızı veya turuncu meyveleri ile yabani güller kış manzaralarına görsel bir hava katar.

·        Çalılar: Bazı çalı çeşitleri, canlı yaprakları veya meyveleriyle kışın bahçenin görünümünü güzelleştirir.

Mevsimlik Süs Bitkileri Bakımı Nasıldır?

1.      Sulama: Mevsimlik bitkilere düzenli sulama yapın. Bitki türüne ve yerel iklime bağlı olarak sulama sıklığı değişebilir. Toprağın kurumasına izin vermeden önce sulayın, ancak su basmasına neden olacak kadar fazla su vermeyin.

2.      Güneş Işığı: Bitkilerinizin yeterli güneş ışığı aldığından emin olun. Genel olarak tam güneşli veya orta derecede gölgeli bölgelerde yetiştirilen bitkiler daha az bakım gerektirir. Hava durumuna bağlı olarak bitkinin aşırı sıcağa veya soğuğa maruz kalmadığından emin olun.

3.      Toprak Bakımı: Mevsimlik bitkileriniz iyi drenajlı, besin açısından zengin, besleyici toprakta yetiştirilmelidir. Bitkilerinizi toprağın türüne göre düzenli olarak gübreleyin. Gübreler çoğunlukla granül veya sıvı çözeltiler halinde kullanılabilir.

4.      Temizleme ve Budama: Solmuş çiçekleri düzenli olarak çıkarın. Bu, yeni çiçeklerin büyümesini teşvik eder ve bitkinin daha düzenli kalmasını sağlar. Bitkinin etrafındaki alanı yaprak veya diğer ölü maddelerden temizleyin. Bu sayede hastalıkların ve zararlıların yayılması durdurulur.

5.      Hastalıklar ve Zararlılar: Bitkilerinizi zararlılara ve hastalıklara karşı düzenli olarak kontrol edin. Hastalık veya zararlıların bulunması halinde gerekli tedbirlerin alınması. Kimyasalları kullanmadan önce endişelerinize doğal çözümler kullanmayı deneyin.

6.      Seyreltme ve Denge: Bitkilerinizi seyreltmek, onları stratejik aralıklarla ekmenizi sağlayacaktır. Bu, bitkiler için hava akışını iyileştirir ve aşırı kalabalıklaşmalarını önler.

Kışa hazırlık: Mevsimlik bitkilerin çoğu soğuk sıcaklıklara dayanabilir, ancak şiddetli kışlar olması durumunda bitkilerinizi örtmeyi veya korumayı düşünebilirsiniz.

Mevsimlik çiçek ne demek?

Bölgede çiçek açtıklarında kullanılan bitkiler mevsimlik çiçekler olarak anılıyor ve çiçekler solduktan sonra alan dışına çıkarılıyor. Mevsimlik çiçek olarak kullanılan bitkilerin çoğunluğu tek yıllık veya iki yıllıktır.

Dış mekân süs bitkileri nelerdir?

Dış mekân süs bitkisi olarak ise şimşir, süpürge çalısı, kamelya, taflan, gardenya, çin gülü, emaye, zakkum, ateş devedikeni, gül, biberiye, porsuk, keçi sakalı, mazı, kartopu gibi çalıları tercih edebilirsiniz.

Hangi bitkiler her mevsim yeşil kalır?

Açık tohumlu bitkiler genellikle kozalaklı ağaçlardır. Çamlar, kozalaklı ağaçlar arasında yaprak dökmeyen tek türdür. Yaprak dökmeyen bitkilerdir, yani yıl boyunca yeşil renklerini korurlar. Açık tohumlu bitkilerin yaprakları daima yeşildir.

Süs bitkileri kaç günde bir sulanır?

Toprak tamamen kurumadan bitkilerin sulanması tavsiye edilir, ancak yalnızca haftada bir kez yeterlidir. Sulanırken çiçekler ve yapraklar suyla temas etmemelidir. Yağmurlama sulama yapılmamalıdır. Orkideler için önerilen hava sıcaklığı 13 ila 30 derece arasındadır.

Bitkinin susuz kaldığını nasıl anlarız?

Boyun ve çeşitli yaprak bileşenleri bükülmeye başlar. Yeni sürgünlerin yapraklı kısımları solmaya başlarsa bitkinin büyümesi yavaşlar. Yaprakların rengi değişirse ve dökülmeye başlarsa çiçek muhtemelen susuz kalmıştır.

İlginizi Çekebilir: Bahçe Şemsiyesi Modelleri
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.