Çim Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

2. Kesme: Çimlerin çok kısa kesilmesini önleyin. Tipik olarak 5-8 cm uzunluğundaki çim kesimleri idealdir Düzenli bıçak keskinliğini koruyun ve çok kuru çimleri kesmekten kaçının.
3. Toprağın delinmesi ve havalandırılması: Toprağı havalandırarak veya delerek su ve besin tutma yeteneğini geliştirmek mümkündür. İlkbahar ve sonbahar gibi geçiş mevsimlerinde toprakta sondaj yapılması tavsiye edilir. İlkbahar ve sonbaharda çimlere uygun gübreyi uygulayın. Gübreleme talimatlarına uyarak fazla gübre kullanımının önüne geçebilirsiniz.
4. Yabani otları ve mantarları kontrol etmek: Yabani otlar her zaman çıkarılmalıdır. Herbisit kullanarak veya elle yabani otları kontrol edin.
5. Mantar enfeksiyonlarını önlemek için çimlerinizi havalandırın ve suyu dengeli bir şekilde uygulayın.
6. Yoğun Trafikten Uzak Durmak: Çimenli alanlarda çok fazla araç kullanmaktan kaçının. Yoğun trafik çimlere zarar verebilir, bu nedenle dikkatli olun.
7. Standart Hava Kesimi: Çimlerinizi düzenli olarak havayla kesmek toprağın havalanmasını sağlayacaktır. Sonuç olarak kökler daha kolay nefes alabilir.
8. Gerekirse yeniden tohumlayın: Çimlerinizi delikler veya zayıf noktalar açısından inceleyebilir ve gerektiğinde yeniden tohumlayabilirsiniz.
Çim Nedir?
Çim, genel çizilme etkilerinin yanı sıra yüksek ve düşük sıcaklıklara dayanabilen küçük bitkilerden oluşan bir bitki örtüsü türüdür. Çim bahçelerde, parklarda, oyun alanlarında, spor sahalarında ve peyzaj düzenlemelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Çim aynı zamanda toprağı yerinde tutmak, toprak erozyonunu önlemek ve estetiği geliştirmek için de kullanılabilir.Çimleri Nasıl Biçersiniz?
Çimleri bir kerede kesmek yerine azar azar ve sık sık kesmek daha iyidir çünkü düzenli kesme çimleri daha kalın hale getirecektir. Yağmurlu mevsimlerde çimlerinizi haftada iki kez biçebilirsiniz çünkü çimler, iki haftada bir yapmanız gereken kurak mevsimlere göre daha hızlı büyür. Biçmeden önce kurumuş yaprakların tırmık yardımıyla temizlenmesi çimlerinizin nefes almasını ve daha sağlıklı gelişmesini sağlar. Islak çimleri biçmeye çalışmak zor olabilir ve elektrikli çim biçme makineleri kullanmak riskli olabilir. Bu nedenle çimlerinizi biçmeden önce tamamen kurumasını beklemenizi tavsiye ederiz.Çim 7 ila 8 cm uzunluğa ulaştığında kesilmeye hazır hale gelir. Çim biçme makinenizin bıçak uzunluğunun ayarlanması gerekiyor. Üçte bir kuralı akılda tutularak standart bir kesimin uzunluğu 2,5 ile 3 cm arasında olmalıdır. Çimleri akşamları kesmeli ve sıcak, güneşli havalarda hemen ardından sulamalısınız. Biçme işleminden sonra çimlerinizi sulamazsanız çimleriniz hızla sararabilir. Her çim biçtiğinizde deseni ve yönü değiştirin. Sonuç olarak kesilen çimin preslenme yönü sabit değildir. Bahçenizde çim yetiştirmeye karar verdiğinizde çimlerinizin bakımını kolaylıkla yapabilmeniz için bir çim biçme makinesi satın almalısınız. Bosch ürün yelpazesinde her fiyat aralığı için elektrikli ve akülü çim biçme makineleri bulunur.
Çimler Nasıl Sulanır?
Çimlerinizin yaz boyu canlı ve yeşil görünmesini istiyorsanız sulamaya dikkat edin. Çimleri doğru zamanda sulamak çok önemlidir. Öğle saatlerinde sulamak yerine, sabah ilk iş olarak veya gece son iş olarak sulamanızı öneririz. Çünkü öğle saatlerinde sulanan çimler, orada oluşan su kabarcıklarıyla temas ettiğinde güneş ışınlarından zarar görüyor. Ancak akşamlar yazın en sıcak döneminde bile serin olduğundan su buharlaşmaz ve köklere daha fazla ulaşır. Bu nedenle akşam sulamak için en uygun zamandır. Sıcaklık ve nem, çimlerinizi ne sıklıkta sulamanız gerektiğini belirleyecektir. Çimler suya ihtiyaç duyduğunda mavi-griye dönerler ve bitkideki eski yaprak uçları kıvrılmaya veya solmaya başlar.Güneş ışığının çok olduğu bir bölgede buharlaşmadan kaynaklanan su kaybını azaltmak için sulamanın daha sık yapılması gerekir. Nemin yüksek olduğu bölgelerde günde bir kez sulama yapılabilir. Bir çimin aşırı sulanmasının sonuçları, ne kadar susuz kalırsa o kadar kötü olur. Aşırı sulama toprağın su tutmasına neden olur, bu da çim köklerinin kurumasına neden olabilir. Suyun toprağın kaç santimetresine (cm) nüfuz ettiğini ölçmek için bir çubuk kullanabilirsiniz. Su yer yüzeyinin 10 cm altına nüfuz etmelidir.
Çim Türleri Nelerdir?
· Bermuda Çimi: Sıcak iklimlerde tercih edilen bu çim çeşidi, dayanıklılığı ve hızlı büyümesiyle ünlüdür.· Çayır Çimi (Şehir Çimi), çeşitli iklimlerde yetiştirilebilen dayanıklı bir çim çeşididir. Futbol sahaları, parklar ve bahçeler en çok kullanıldığı yerlerdir.
· Sıcak iklimlerde yetişen zoysia otu, yavaş büyümesi ve düşük su gereksinimi ile ünlüdür.
· Çayır otu soğuk ortamlarda yetişebilen bir türdür. İnce, esnek yaprakları oyun alanları ve parklarda sıklıkla kullanılır.
· Çavdar çimi hızla yayılan, kısa ömürlü bir çim türüdür. Kış aylarında bitki örtüsünün yeşil kalması istenen bölgelerde tercih edilir.